Hulp op afstand nodig? Windows |  MacOS

Zo vind je de juiste headset in 5 stappen

Een eerste tip die we graag meegeven, is dat je best in het gamma van professionele merken zoekt. Die ontwerpen headsets met het idee dat je ze acht uur per dag comfortabel kan dragen. Vervolgens kijk je naar welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn. Over ear of on ear? Bedraad of draadloos? Active noisecancelling?

Wij vertellen je hieronder welke type headsets er op de markt zijn en wat de voor- en nadelen van hun eigenschappen zijn, zodat je meteen de juiste koopt.

 

1. Het type hoofdtelefoon

Er zijn twee type hoofdtelefoons: on ear of over ear. De eerste optie is de minst populaire. Omgevingsgeluiden zijn nog steeds te horen en de geluidskwaliteit en het comfort liggen beduidend lager dan bij een over ear koptelefoon. Die zit stevig rond je oren, zodat er minder geluidsinvloeden van buitenaf doorsijpelen. Ook de geluidskwaliteit is vaak beter. De oorkussens duwen bovendien niet op je oren, zodat de headset ook tijdens langere periodes aangenaam blijft zitten. Een over ear koptelefoon is meestal wel duurder.

2. Draadloos of niet?

We zetten de voor- en nadelen even op een rijtje:

Draadloze headset
Een draadloze hoofdtelefoon werkt meestal met bluetooth. Die heeft een maximaal bereik van zo’n 10 meter. Het grote voordeel hier is dat je veel bewegingsvrijheid hebt. Als je doorheen de dag veel moet bellen, is het wel fijn om af en toe eens recht te kunnen staan en te bewegen. Je hebt ook geen last van kabels. Het nadeel is dat je de headset regelmatig moet opladen. De meeste draadloze headsets kan je ook wel nog bedraad aansluiten op je gsm of laptop, wanneer de batterij leeg zou zijn.

Bedrade headset
Een bedrade headset moet je niet opladen en kan je dus meteen gebruiken. Vaak is er ook een betere gesprekskwaliteit, omdat je de headset rechtstreeks aansluit op je laptop of gsm. Deze headsets zijn ideaal voor het opnemen van geluidsfragmenten en videobellen. Ze beschikken meestal over een handige volumeregeling en mute functie.

3. Active noisecancelling

Active noisecancelling (ANC) of actieve ruisonderdrukking blokkeert geluiden van buitenaf en zorgt ervoor dat je je volledig kan afsluiten van de buitenwereld. Hoe werkt het? Wel, kleine microfoontjes vangen omgevingsgeluiden op en produceren een tegengeluid, zodat bepaalde geluiden gedempt worden. Deze functie zorgt ervoor dat je je kan focussen op je werk, ook als er rondom je veel lawaai is. Het nadeel is wel dat de batterij van je headset sneller leegloopt, want ANC heeft meer stroom nodig. Ook zal je je collega’s meestal niet meteen horen als ze tegen je praten, waarschuw hen dus best op voorhand ;-).

4. Microfoon

De microfoon is een belangrijk onderdeel van je headset. Zo kan je kwalitatieve telefoon- of videogesprekken voeren zonder dat je hoofdtelefoon af moet. Vaak zijn headsets met een microfoon aan bedraad, maar ondertussen hebben ook bijna alle draadloze koptelefoons ingebouwde microfoons én knoppen om je telefoongesprekken en voice-control te regelen. Wist je trouwens dat er ook noisecancelling microfoons bestaan? Ze filteren het ruis uit de omgeving en zorgen zo voor een HD-spraakkwaliteit.

5. Draagcomfort

Bij elke headset check je best of hij gemakkelijk te verstellen is, of hij geen druk op je oren geeft en of je de microfoon eenvoudig in de juiste positie kan brengen. Zo ben je zeker dat hij comfortabel zit en handig in gebruik is, twee belangrijke elementen als je je headset heel de dag op moet hebben. Je kan ook nog kiezen tussen een headset met één of met twee oorschelpen. Een headset met twee oorschelpen is ideaal als je achter je pc werkt of als je regelmatig op kantoor moet (video)bellen, want je hoort minder omgevingsgeluiden. Wie chat achter de computer, internettelefonie doet of als handsfreesysteem is een headset met één oorschelp voldoende.

 

Schakel jij graag een expert in om de juiste headsets voor jouw bedrijf te vinden? Neem dan zeker contact met ons op, wij helpen je graag verder.

 

De juiste headset kiezen?